fredag 1 maj 2009

Coltan Kolumbit-Tantalit

Coltan och systematiska gruppvåldtäkter
By josefinearlesten April 22, 2009 - 9:32 em - Posted in Okategoriserad
Nyss hemkommen från universitetet slänger jag mig framför datorn för att skriva om en omtumlande upplevelse. Jag har precis lyssnat på Dr. Denis Mukwege, chefskirurg och specialiserad på gynekologi, verksam i Demokratiska republiken Kongo (Östra Kongo). Mukwege (Pristagare av Olof Palmepriset samt FN:s pris för mänskliga rättigheter) är en av de som kämpar för att ge några av de ca 500.000 kvinnor (troligen är mörkertalet enormt) ett någorlunda normalt (under) liv efter gängvåldtäkter så fruktansvärda att de är omöjliga att beskriva.
Det sexuella våldet har varit extremt omfattande och har länge präglat Östra Kongo sedan det ökända “Afrikas världskrig” som startade 1997 då diktatorn, eller mer känd som Mobutu-regimen, störtades av Laurent- Desiré Kabila. Kabila störtade Mobutu med hjälp av grannstaterna. Dock kom Kabila aldrig att bli den demokratiske ledare han utgav sig för att vara och när detta uppdagades, hamnade landet i konflikt med de grannländer som tidigare varit deras allierade. Landet delades upp i två större “läger,” ett som stödde Kabila och ett annat läger, som bestod av mängder av upprorsgrupper, som kämpade mot Kabila. Dessa olika läger hade även hjälp från andra afrikanska stater. Presidenten Kabila mördades 2001 av sina egna livvakter, hans son Kabila d.y utsågs till ny president. Efter detta startades med hjälp av Sydafrika, en bräcklig fredsprocess. Landet är enormt och i östra delen är oroligheterna än idag stora. Kongo har ingen enad militärstyrka utan olika beväpnade grupper styr delar av områden som är mycket kuperade, saknar infrastruktur, och består mest av skogsområden. Sedan 1997 har drygt 6 miljoner människor, direkt eller indirekt, dött under krigen. Kvinnorna är hårdast drabbade.
I dagsläget är tillståndet relativt stabilt i de södra delarna men tumult råder fortfarande i öst. Vad som ligger bakom de systematiska gruppvåldtäkterna i dessa landområden har dels med dessa oroligheter att göra. Det finns dock två andra aspekter som möjligen utgör grundorsakerna.
1. En mycket stor grupp människor (ca. 1 miljon) från Rwanda har flytt till Kongo i hopp om att slippa ställas till svars för delaktighet i folkmordet 94’ . Människorna har bosatt sig i skogarna i Kongo. Dessa människor har tillsammans med andra kongoleser bildat militära grupper/falanger som styr delar av områdena i Östra Kongo. De beväpnade grupperna utför våldtäkter på kvinnor (åldrarna varierar från 3 år till 90 år) och tvingar deras familjer, grannar i vissa fall, hela samhällen att titta på. Kvinnorna blir ofta utstötta av samhällets/byarnas befolkning. Befolkningen som bevittnat våldtäkten flyr ofta från sina hem och kvinnorna söker sig ibland till sjukhuset där Dr Mukawe arbetar De beväpnade grupperna tar över byn och den mat/rikedom som lämnats kvar.
2. Kongo är enormt rikt på naturtillgångar. Att kontrollera dessa tillgångar är nyckeln till rikedom. Dessa militära grupperingar bestående av rwandesiska folkmordsförbrytare och andra kongoleser kämpar för att kontrollera dessa. Detta sker på samma sätt som ovan. Våldtäkter genomförs för att få befolkningen arr fly och att bli försvagat. Naturtillgångarna smugglas efter detta genom Afrika, bland annat genom Rwanda och sedan vidare till Europa för att senare säljas till Kina. Föregående gäller specifikt mineralet Coltan som är en “livsnödvändig” komponent i elektroindustrin (mobiltelefoner, mp3-spelare, datorer osv)
Läs mer på http://www.sida.se/sida/jsp/sida.jsp?d=1346
Sedan vill jag tipsa om Birger Thuresons De glömda kvinnornas röst. Boken bygger på Dr mukweges vittnesmål och berättelser
This entry was posted on Onsdag, April 22nd, 2009 at 21:32 and is filed under Okategoriserad. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

------------------------------------------

Ja, vad säger man om detta? Ingenting kan egentligen sägas som inte är sagt men den här källan som texten kommer ifrån verkar ju trovärdig. Jag blir inte förvånad alls då det gäller Afrika. Denna kontinent verkar ha några grundproblem. Ett av problemen verkar vara klimatet. Man kan väl inte tänka klart när det är så jävla varmt? Sen har vi ju problemen som många i den fattiga världen brottas med. Sexualfrustrationerna och hungern! Sen har vi ju alla sjukdomar som härjar fritt i Afrika. Vem ska hjälpa till när H1N1-viruset kommer till Kongo? Amerika? Belgarna? Missionärerna? Dom själva? Det kanske är dags att dom börjar kommunicera med varann? Jasså, dom vill inte!? Kan inte?! Trumma, dansa, öla, slåss och knulla!? Ja, det är inte lätt att ändra på sig när det är så jävla varmt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar